Αλεξ. Καχριμάνης: Το «μοντέλο Μετσόβου», μοντέλο για όλη την Ήπειρο

To «μοντέλο Μετσόβου» που συνδυάζει τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα με καινοτόμες δράσεις, αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν πολλές περιοχές της Ηπείρου.

Την επισήμανση- παρότρυνση έκανε ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε ομιλία που πραγματοποίησε την Κυριακή στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου. Ο νυν Περιφερειάρχης, επεσήμανε ότι το «μοντέλο Μετσόβου», άφησε εντυπωσιασμένο τον Επίτροπο της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, ενώ ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να το «προωθήσει» και προς άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε στις υποδομές τουρισμού και πολιτισμού που ολοκληρώθηκαν, σε έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, στην κατασκευή ύδρευσης –αποχέτευσης, στην προώθηση διαδικασιών για την εκπόνηση μελέτης για τα κατολισθητικά φαινόμενα κ.ά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων, που προωθεί σε όλη την Ήπειρο η Περιφέρεια, «ώστε να πάψει η εκμετάλλευση των τοπικών ονομασιών, από αλυσίδες που καμιά σχέση δεν έχουν με το Μέτσοβο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο νυν και εκ νέου Υποψήφιος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στις δυνατότητες που προσφέρει για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, καλώντας τους νέους της περιοχής να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων παραγωγικών κτηνοτροφικών μονάδων, ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγή προϊόντων Π.Ο.Π..

Τόσο στο Μέτσοβο, όσο κυρίως στη Χρυσοβίτσα ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στον αναδασμό στις Πολιτσές: «Γνωρίζετε, είπε μεταξύ άλλων, το μεγάλο αγώνα που κάναμε και κάνουμε για αυτό το έργο, στο οποίο από το 2006, όταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέλαβε το πρόγραμμα “Μπαλτατζής”, δεν έκανε την παραμικρή παρέμβαση. Εμείς με δικούς μας πόρους και μέσα προσπαθούμε και σύντομα το τελειώνουμε», υπογράμμισε.

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, μικρών βιοτεχνικών μονάδων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των κατά τόπους δυνατοτήτων για προσέλκυση τουριστών, τέθηκε και στις επισκέψεις που πραγματοποίησε ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που συνοδεύονταν από τη νυν και εκ νέου υποψήφια Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάνη και υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους σε Μάζια, Μπαλντούμα, Μικρό και Μεγάλο Περιστέρι, Βοτονόσι, Ανθοχώρι, Ανήλιο, Μηλέα.

«Όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν δίπλα στον κόσμο της εργασίας και ειδικότερα εκείνων που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης κάτω από δύσκολες συνθήκες. Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζουμε. Παράλληλα αγωνιζόμαστε για να πείσουμε το κεντρικό κράτος για την ενίσχυση αντί της αποδυνάμωσης των υπηρεσιών του στις απομακρυσμένες περιοχές και ακόμη για τη δημιουργία ειδικού προγράμματος κοινωνικού τουρισμού που να αφορά τις ορεινές- ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις και να εξασφαλισθούν θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.