Συνέντευξη στην εφημερίδα Επιλογές (4.5.2014)

Ρήξεις, επιτυχίες, προσδοκίες...

Mε όραμα και στόχο να υλοποιηθούν όλα τα έργα ανάπτυξης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των των Ηπειρωτών

4.5.14 syn epilogesnewsΉταν Νοέμβριος του 2010 όταν ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε πείσμα των αρχικών προβλέψεων κέρδιζε με άνεση τον Βαγγέλη Αργύρη και αναλαμβάνει το αξίωμα του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Ηπείρου. Ο χρόνος έκτοτε έτρεξε και σε λίγες ημέρες βρίσκεται μπροστά στη νέα πρόκληση: Τη συνέχιση της θητείας του στην Περιφέρεια για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι εκτιμήσεις, όπως τις μεταφέρουν αθηναϊκές έγκυρες εφημερίδες, τον φέρνουν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί, με πιθανό το ενδεχόμενο επανεκλογής του από την πρώτη Κυριακή. Κυριακή, κοντή γιορτή που λένε και η επιβεβαίωση θα έλθει από τις κάλπες.

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη θητεία είναι «κολοβή»: Μόλις τρία χρόνια και οκτώ μήνες. Ας όψεται για αυτό ο Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός που θεσμοθέτησε τον «Καλλικράτη» και όρισε να γίνονται οι εκλογές την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές. Η ημερομηνία των εκλογών, ίσως να είναι το μόνο «άθικτο» που έμεινε από το Νόμο, αφού και αρμοδιότητες που προβλέπονταν δεν δόθηκαν, άλλες που είχαν δοθεί αφαιρέθηκαν, όσο για τους πόρους και το ειδικό πρόγραμμα που είχε προβλέψει, τα «έφαγε» η κρίση.

Κάπως έτσι κύλησαν τα πρώτα τρία χρόνια της θητείας των Περιφερειαρχών, με τον της Ηπείρου, τον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, να μη κάθεται πάντως με «σταυρωμένα χέρια»: Επέδειξε μια έντονη κινητικότητα, που συχνά ξεπερνούσε τις αρμοδιότητές του ως Περιφερειάρχη: Μέχρι και στην ανακάλυψη και επιστροφή κλεμμένων εικόνων από ναούς και μοναστήρια της περιοχής, έβαλε τη «σφραγίδα» του.

Παρεμβάσεις που  άλλαξαν αποφάσεις

Δεν θα έλεγε κανείς ότι ήταν και ο πιο ευχάριστος επισκέπτης υπουργείων. Αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί δέχτηκαν κατά καιρούς τα «πυρά» του. Οι μόνοι που πρέπει να έμειναν στο απυρόβλητο, είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Για άλλους δεν βάζουμε «χέρι στη φωτιά». Με τις  φωνές, τις παρεμβάσεις, τις διαμαρτυρίες, σε αρκετές περιπτώσεις άλλαξαν υπουργικές αποφάσεις και σχέδια: Πρόσφατο το ζήτημα των διοδίων της Εγνατίας στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Τα επιχειρήματα έπεισαν, η απόφαση αποσύρθηκε.

Σημείο αναφοράς έγινε επίσης η συμβιβαστική του πρόταση για το γάλα: Μπορεί να χάλασαν οι σχέσεις του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, όμως αν δεν υπήρχε αυτή, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, τότε θα είχαμε την πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας του γάλακτος, με τραγικές επιπτώσεις στους παραγωγούς. Υπάρχουν βέβαια και άλλα θέματα στο «τραπέζι»: Όπως η πώληση των υδροηλεκτρικών φραγμάτων Πουρναρίου: Το επιχείρημα του στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση: Βουλή δεν είμαστε να την αποτρέψουμε, Περιφέρεια όμως είμαστε και διεκδικούμε να γίνουν πρώτα όσα είχαν αναληφθεί ως υποχρέωση για να γίνουν από τη ΔΕΗ. Το «μπρα ντε φέρ» μόλις ξεκίνησε.

Άνοιξε μέτωπα...

Αν θελήσει να οριοθετήσει ορισμένες βασικές πολιτικές κινήσεις, θα ξεκινούσε αναμφίβολα από έναν τομέα, στον οποίο τα έδωσε όλα: Τον ακήρυκτο πόλεμο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Πρώτα ήταν τα ΟΠΑΑΧ, τα οποία διεκδικούσε η Αναπτυξιακή της Περιφέρειας η «ΗΠΕΙΡΟΣ», αλλά επιχειρούσαν να τα δώσουν στην ΑΣΗΚ, την εταιρία που είχαν ιδρύσει στην ουσία οι συνεταιρισμοί. Τελικά το δίκιο ήταν με το μέρος της Περιφέρειας και της Αναπτυξιακής της Εταιρίας. Δεύτερο μέτωπο το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Πολύμηνη η μάχη για να δοθούν πόροι στις Περιφέρειες. Με τη συμπαράσταση της Ένωσης Περιφερειών ο αγώνας δικαιώθηκε, καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δέχτηκε τελικά να διατεθεί το 30% των πόρων στις Περιφέρειες.

Μέτωπο άνοιξε και με το Υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα Γ. Γιαννούση: Αιτία το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο στο Υπουργείο ήθελαν να το υλοποιήσουν ερήμην των Περιφερειών. Τελικά, με την συνδρομή και του Υπουργού Κ. Χατζηδάκη, ο στόχος επιτεύχθηκε, οι Περιφέρειες πήραν ρόλο, οι επενδύσεις προχωράνε.

Ένας ακόμη Υπουργός, με τον οποίο είχε συχνή «αλληλογραφία» ήταν ο της Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος: Πολυτεχνική Σχολή στα Γιάννενα, Μείωση τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου. Στο πρώτο, βρισκόμαστε σε στάση αναμονής. Στο δεύτερο, τουλάχιστον σώθηκε το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής.

Σε εξέλιξη είναι και ο «ανένδοτος» κατά της εγκατάστασης μονάδων ασφαλτικών στη Σαγιάδα. Το σίγουρο είναι ότι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, πρέπει να του έχουν βγάλει? κόκκινη κάρτα, αλλά αυτό ελάχιστα φαίνεται να τον απασχολεί, μπροστά στον κίνδυνο να τιναχτούν στον αέρα, οι μονάδες.

Πορεία... πρωταθλητισμού

Φανατικός οπαδός του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και υποστηρικτής του αθλητισμού στο σύνολό του. «Καυγά» με τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, δεν είχε, αλλά με την ανάληψη από την Περιφέρεια, της ευθύνης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων της Γ.Γ.Α. στα Γιάννενα, τουλάχιστον λύθηκε το πρόβλημα με τον αγωνιστικό χώρο του Εθνικού Σταδίου, μπόρεσαν και λειτουργούν ομαλά οι εγκαταστάσεις. Στα συν και το γεγονός ότι κατάφερε να «περάσει» το έργο του Δεύτερου Κλειστού Γυμναστηρίου Ιωαννίνων από τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της Γ.Γ.Α. στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,

Αν το ΕΣΠΑ, από την ημέρα ανάληψης της ευθύνης του από την Περιφέρεια, έκανε πορεία πρωταθλητισμού, το νέο ΕΣΠΑ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης), ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και με ευρωπαϊκή «πιστοποίηση», καθώς εγκρίθηκε και ήδη βρίσκεται στον «αέρα» η προκήρυξη για το πιλοτικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, συνολικού προϋπολογισμού 37, 2 εκ, ευρώ: Το σημαντικότερο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι επιχειρείται η σύνδεση του πολιτισμού, του τουρισμού και της τοπικής παραγωγικής δραστηριότητας. Φιλόδοξο σχέδιο, αλλά γιατί να μη πετύχει;

Ενισχύεται το δίκτυο των υποδομών

Με το σταγονόμετρο οι πόροι που δόθηκαν τα τρία χρόνια, αλλά παρά ταύτα, η Περιφέρεια Ηπείρου, κατάφερε να βάλει μπροστά αρκετά έργα. Τα περισσότερα μέσω ΕΣΠΑ: Τέσσερα μεγάλα οδικά είναι σε εξέλιξη, σήμερα, μόνο στο Νομό Ιωαννίνων (σύνδεση Γραμμενοχωρίων με Εγνατία, Ελληνικό- Καλέντζι, Αμφιθέα ? Λυκόστομο και ο δρόμος Τύρια- Σιστρούνι, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ). Έργα που οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών τα ζητούσαν χρόνια και την κατασκευή τους την αμφισβητούσαν, ως «άπιστοι Θωμάδες» ορισμένοι άλλοι, μηδέ εξαιρουμένων και πολιτικών.

Στο ενεργητικό της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, καταγράφονται επίσης, η κατασκευή του δρόμου Καρτέρι- Πάργα, η γέφυρα της Δέσπως, η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ όλης της Ηπείρου, η δρομολόγηση του εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, η κατασκευή νέων βιολογικών καθαρισμών, η αποκαταστάσεις ζημιών, η ολοκλήρωση του χιονοδρομικού Ανηλίου και του παγοδρόμιου στο Μέτσοβο, Μέχρι και το χωριό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, το Αθαμάνιο, επέλεξε για αναβάθμισή του, καταθέτοντας πρόταση για την μετατροπή του σε Ενεργειακό χωριό. Αν και υπάρχει δικαστική εμπλοκή, η πολιτική της υπερκομματικής δράσης και στόχευσης, αποδεικνύεται στην πράξη. Κοντά σε αυτά, ένα νέο πρόγραμμα αναστήλωσης και ανάδειξης Ιερών Ναών και Μονών βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα έντονο το έργο και στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Στα συν και ο τουρισμός, ειδικά στα παραθαλάσσια θέρετρα.

Απαντήσεις και ανησυχίες...

Δεν ήταν όλα πάντα ανέφελα. Υπήρξαν και ζητήματα όπως με το Αιολικό Πάρκο Ανηλίου, η πιθανολογούμενη εκτροπή του Αώου, για τα οποία ήταν καταλυτική για τις ανησυχίες των κατοίκων η παρέμβαση του Περιφερειάρχη. Παραμονές σχεδόν των εκλογών, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2011. Οι αντίπαλοι του θεώρησαν ότι βρήκαν επιχείρημα για αντιπολίτευση: Η απάντηση δεν άργησε να έλθει: Οι ίδιοι οι αριθμοί αποκαλύπτουν την αλήθεια: η πτώση οφείλεται στη μείωση των μισθών- συντάξεων κλπ, για να αποδειχθεί αυτό που επί χρόνια ο κ. Καχριμάνης τονίζει: Η Ήπειρος ακολούθησε λάθος μοντέλο ανάπτυξης, έστρεψε τον κόσμο στο Δημόσιο και στις Υπηρεσίες, αντί του πρωτογενούς τομέα που αποτελεί συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Άνοιξε δρόμους

Τα ίδια πάνω- κάτω επιχειρήματα, είχαν χρησιμοποιηθεί και στις προηγούμενες εκλογές. Με ένα επιπλέον: τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, τις οποίες «χρέωναν» εξ ολοκλήρου στον κ. Καχριμάνη. Μέχρι να έλθει η Κυβέρνηση, να αναγνωρίσει ότι ήταν δικές της υποχρεώσεις και το «οικοδόμημα» της κριτικής να καταρρεύσει. Υπήρξαν και άλλες ανάλογες περιπτώσεις, αλλά που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν απασχολούν καν- ούτε ως αναφορά για τον ? εκτροχιασμό των επικριτών του- τον κ. Καχριμάνη. Του αρκεί όπως λέει ο ίδιος, το ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, άνοιξε δρόμους και σε άλλες Περιφέρειες, στην οργάνωση των υπηρεσιών, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης καθώς και με το πιλοτικό πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων.

«Μικτή Ηπείρου...»

Αν σε κάτι δεν αλλάζει άποψη, είναι ο ρόλος που πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση στο νέο πλαίσιο που δημιουργεί η οικονομική κρίση: «Ως Περιφερειάρχες δρούσαμε ως Εθνική Ελλάδος. Ως Ηπειρώτες πρέπει να λειτουργούμε ως Μικτή Ηπείρου» Από τις 18 Μαΐου μια νέα σελίδα ανοίγει για την Ήπειρο, από την οποία δεν μπορεί να λείπει η Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου. για μια εκλογική αναμέτρηση που πρόκειται να διεξαχθεί έπειτα από τρεις μήνες, αλλά ειδικά για την περίπτωση της επικείμενηςη διατύπωση προγνωστικών ισοδυναμεί με ασυγχώρητη επιπολαιότητα.

http://www.epilogesnews.gr