Συνέντευξη του Αλέξανδρου Καχριμάνη στην ΗΧΩ της Άρτας (9.5.14)

Οι κεντρικοί μηχανισμοί εξουσίας δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι καιροί άλλαξαν

«Οι κεντρικοί μηχανισμοί εξουσίας, αντιστέκονται σε κάθε πραγματική μεταρρύθμιση και ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι καιροί άλλαξαν» σημειώνει στην αποκλειστική συνέντευξη στην ΗΧΩ ο Περιφερειάρχης –και εκ νέου υποψήφιος- Ηπείρου ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Σε ότι αφορά το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, κυρίως των νέων, ο κ. Καχριμάνης πιστεύει πως «Οι νέοι πρέπει να στραφούν στην παραγωγή και κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι προτιμότερο από το να στρέφονται προς το εξωτερικό. Η Περιφέρεια αξιοποίησε προς όφελος των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων, κάθε πρόγραμμα που υπήρξε. Δεν είναι λύση όμως η ολιγόμηνη απασχόληση. Έχουν αποτύχει τα προγράμματα κατά της ανεργίας. Να σταματήσει η κατασπατάληση πόρων με πεντάμηνες και εξάμηνες συμβάσεις, αλλά να δοθεί η δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων και εμπειρίας μέσω μακρόχρονης απασχόλησης».

Μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα ο Αλεξ. Καχριμάνης σημείωσε πως «θέλω να πιστεύω ότι τα πολύ δύσκολα πέρασαν για τους αγρότες μας. Όταν όλοι συμφωνούν ότι η οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας περνά από τον πρωτογενή τομέα, τότε όλες οι δράσεις, είτε του Κεντρικού κράτους, είτε των άλλων φορέων, όπως της Περιφέρειας, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες στοχεύσεις. Από την πλευρά μας, έχουμε ξεκινήσει ήδη μια μεγάλη προσπάθεια προβολής και στήριξης του πρωτογενούς τομέα».

Αλλά και για την κτηνοτροφία που δέχθηκε πλήγμα λόγω ΔΩΔΩΝΗΣ, ο κ. Καχριμάνης θεωρεί πως είναι πρόσκαιρο και δηλώνει πως «εκείνο που πρέπει να κάνουν, (οι κτηνοτρόφοι) είναι ο εκσυγχρονισμός των μονάδων τους, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, να διασφαλιστεί η ποιότητα, να μειωθεί το κόστος και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Πρέπει δηλαδή και οι κτηνοτρόφοι να γίνουν επιχειρηματίες».

Ο κ. Καχριμάνης δεν διστάζει να παραδεχτεί πως στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητούνται κατά κύριο λόγο θέματα των Ιωαννίνων, όχι όμως με δική του ευθύνη: «Αρκετές φορές είναι αλήθεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο αναλώθηκε με θέματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, όπως π.χ. ήταν η λίμνη, ο ΧΥΤΑ. Αυτό όμως δεν έγινε με δική μας ευθύνη, αλλά των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, που έθεταν είτε προ ημερησίας, είτε με προτάσεις τους, σχεδόν αποκλειστικά θέματα των Ιωαννίνων».

Η συνέντευξη του Αλ. Καχριμάνη στην ΗΧΩ:

Ερ.: Οι περιφερειάρχες δεν έγιναν μικροί «πρωθυπουργοί». Γιατί;

Απ.: Είναι γεγονός ότι πολλά είχαν ακουστεί όταν σχεδιαζόταν ο «Καλλικράτης». Μεταξύ αυτών και το «μικροί πρωθυπουργοί». Στην πορεία βέβαια άλλα αποδείχτηκαν και αντί «μικροί πρωθυπουργοί» γίναμε «καθολικώς – διαμαρτυρόμενοι» για την μείωση των πόρων, την αφαίρεση αρμοδιοτήτων, την άρνηση Υπουργείων να πιστέψουν και να στηρίξουν την αιρετή περιφέρεια και μέσω αυτής την ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους. Το γιατί είναι απλό: Οι κεντρικοί μηχανισμοί εξουσίας, αντιστέκονται σε κάθε πραγματική μεταρρύθμιση και ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι καιροί άλλαξαν.

Ερ.: Είδαμε πρόσφατα μια «βαθμολογία» για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ που σας έφερνε στη δεύτερη θέση. Είναι έτσι;

Απ.: Η Περιφέρεια Ηπείρου, ανέλαβε τη διαχείριση του ΕΣΠΑ από το β’ εξάμηνο του 2011. Έκτοτε επιταχυνθήκαν οι ρυθμοί υλοποίησής του, τόσο σε εντάξεις, όσο και σε απορροφήσεις και φτάσαμε να βρεθούμε στην κορυφή των Περιφερειών της χώρας. Το έργο και τις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, αναγνώρισε άλλωστε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Γιοχάνες Χαν, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε το περασμένο Φθινόπωρο στην Ήπειρο.

Ερ.: Ποια ήταν τα κυριότερα έργα;

Απ.: Σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου συνολικά εκτελούνται 47 πράξεις, συνολικού προϋπολογισμού 73,5 εκ. ευρώ. Φορείς υλοποίησης είναι η Περιφέρεια/Περιφερειακή Ενότητα, οι Δήμοι, το ΤΕΙ, οι Αρχαιολογικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά να αναφέρω ορισμένα από τα πλέον πρόσφατα, που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε τώρα ξεκινούν όπως η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, τα οδικά έργα προς Πέρα Καλεντίνη (γέφυρα), Σκουληκαριά - Βελεντζικό, Μηλιανά - Μεσόπυργος, Άρτα - Ροδαυγή, παρεμβάσεις στην πόλη της Άρτας, έργα ύδρευσης και αποχετεύσεις έργα στον Αρχαιολογικό χώρο Αμβρακίας, στο Μεσαιωνικό Κάστρο, στους Ι. Ν. Κορωνησίας και Βλαχέρνας, το Αλιευτικό Κορωνησίας (ΕΠΑΛ).

Δεν είναι όμως μόνο τα έργα ΕΣΠΑ. Υπάρχουν πολλά ακόμη έργα που, όσο και αν θεωρούνται μικρά ως προς τους προϋπολογισμούς τους, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα καθώς βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, στηρίζουν την αγροτική παραγωγή, προστατεύουν το περιβάλλον, ικανοποιούν χρόνια αιτήματα. Ενδεικτικά να θυμίσω τις διαδοχικές παρεμβάσεις για αντιπλημμυρική προστασία στον κάμπο της Άρτας, την δημοπράτηση της Ι.Μ. Σέλτσου, τη δημοπράτηση του έργου βελτίωσης της Γέφυρας Άννινου, τις αποκαταστάσεις ζημιών στα οδικά δίκτυα κ.α. Υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις για μεγάλα ζητήματα της Άρτας, όπως τα εγγειοβελτιωτικά έργα, που δημοπρατήθηκαν από το Υπουργείο, κ.α. Να προσθέσω ακόμη ότι έχουμε ολοκληρώσει και τρεις σημαντικές μελέτες για αποχετευτικά δίκτυα σε περιοχές της Άρτας, που πρόκειται να προωθήσουμε προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, ώστε να πετύχουμε την προστασία του Αμβρακικού κόλπου και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Ερ.: Στην Άρτα υπάρχει μια αίσθηση της προσωπικής σας απουσίας από την κοινωνική της πλευρά. Δικαίως ή αδίκως;

Απ.: Καταλαβαίνω απόλυτα τους συμπολίτες της Άρτας. Ίσως να εννοούν την παρουσία μου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας. Όντως ήταν λίγες οι επισκέψεις εκεί και αυτό έχει να κάνει και με την αποκεντρωμένη λειτουργία της Περιφερειακής Αρχής και της αυτονομίας κινήσεων που έχει δοθεί στον Αντιπεριφερειάρχη. Συμφωνώ, ότι για επικοινωνιακούς λόγους θα μπορούσε να ήταν συχνότερες οι επισκέψεις.

Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι μέχρι και τα τέλη του περασμένου χρόνου, σχεδόν σε μόνιμη βάση δύο φορές την εβδομάδα ήμουν υποχρεωμένος να βρίσκομαι στην Αθήνα σε συνεδριάσεις της ΕΝΠΕ, σε συναντήσεις με υπουργούς, σε συσκέψεις για το ΕΣΠΑ κλπ. Παράλληλα υπήρχαν πολλά οργανωτικά ζητήματα του νέου θεσμού που έπρεπε να αντιμετωπιστούν και τα οποία σταδιακά εκλείπουν. Όμως υπήρχε πλήρης συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη και οι συναντήσεις με φορείς της Άρτας ήταν καθημερινές. Κριτήριο για το ενδιαφέρον μου για την Άρτα, αποτελούν άλλοι παράγοντες, ακόμη αν θέλετε και η παρουσία μου σε δεκάδες εκδηλώσεις σε δημοτικά και κοινοτικά της διαμερίσματα, σε όλη τη διάρκεια της τριετίας.

Ερ.: Πάντως υπάρχει μια συγκέντρωση δράσεων, αποφάσεων και συνεδριάσεων στα Γιάννενα. Θα συνεχιστεί και στη νέα περίοδο;

Απ.: Όπως προείπα, η πρώτη θητεία της Περιφερειακής Αρχής, ήταν μεταβατική. Στις προθέσεις μας ήταν και είναι η πραγματοποίηση συνεδριάσεων και σε άλλες περιφερειακές ενότητες, κάτι που είναι σε συνάρτηση με πολλούς λόγους. Ως προς τα έργα και τις δράσεις, η αντιμετώπιση όλων των περιφερειακών ενοτήτων ήταν και είναι ισότιμη. Υπάρχει ωστόσο μια παρεξήγηση: Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, υπάρχουν σε εξέλιξη πολλά έργα και δράσεις που έχουν ξεκινήσει από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και σήμερα ολοκληρώνονται. Έχω αναγκαστεί πολλές φορές να «απολογούμαι» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί ως Νομάρχης είχα προωθήσει και είχα ξεκινήσει πολλά έργα. Αν είναι δυνατόν δηλαδή. Ενδεικτικά αναφέρω τα έργα του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ», του ΕΣΠΑ, διασυνοριακά έργα και δράσεις, αθλητικά έργα (Πανηπειρωτικό Κλειστό Γυμναστήριο κ.α.), αναστηλώσεις μνημείων κ.α.. Η νέα γενιά έργων, για τα οποία προγραμματίζει η Περιφερειακή Αρχή, επεκτείνονται και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.

Θυμίζω, ΧΑΔΑ, μονάδα ΑΣΑ, αντιπλημμυρικά, αποκαταστάσεις ζημιών, μελέτες για νέα οδικά έργα, τουριστική ανάπτυξη, βιολογικοί καθαρισμοί, υδρεύσεις κ.α. Επίσης πρέπει να υπενθυμίσω ότι η μοναδική πρόταση που κατέθεσε η Περιφέρεια για ενεργειακό χωριό, αφορούσε την Π. Ε. Άρτας και συγκεκριμένα το Αθαμάνιο.

Αρκετές φορές είναι αλήθεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο αναλώθηκε με θέματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, όπως π.χ. ήταν η λίμνη, ο ΧΥΤΑ. Αυτό όμως δεν έγινε με δική μας ευθύνη, αλλά των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, που έθεταν είτε προ ημερησίας, είτε με προτάσεις τους, σχεδόν αποκλειστικά θέματα των Ιωαννίνων.

Ερ.: Δέχεστε μια κριτική από τις άλλες παρατάξεις για το θέμα της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Έχετε απαντήσει κατά καιρούς, όμως οι κτηνοτρόφοι της Άρτας, έχουν χάσει και χάνουν καθημερινά από την υποχώρηση της τιμής στο γάλα. Τι θα τους λέγατε;

Απ.: Η Περιφέρεια δεν είχε, ούτε μπορούσε να έχει καμία εμπλοκή στην πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Δεν ήταν μέτοχός της, δεν αποφασίζει αυτή για ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματικές συνεργασίες κλπ, ούτε και προβλέπεται η έκφραση γνώμης από το Περιφερειακό Συμβούλιο, για τέτοιου είδους ζητήματα. Κι αλήθεια όταν η Ελληνική Βουλή δεν μπορεί να ανατρέψει τέτοιου είδους εξελίξεις, θα μπορούσε να το κάνει η Περιφέρεια; Σαφώς και όχι. Επειδή κάποιοι έχουν κοντή μνήμη, πρέπει να θυμίσουμε ότι οι διαδικασίες για την πώλησή της "ΔΩΔΩΝΗΣ" , ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010, ύστερα από απαίτηση των δανειστών μας, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ΑΤΕBank. Σε πολιτικό επίπεδο από το 2010, είχα εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή μου, στην πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Ζητούσα τότε να παραμείνει στην ΑΤΕbank και όταν στη συνέχεια αυτή οδηγήθηκε σε εκκαθάριση, ζήτησα να περάσει στους κτηνοτρόφους. Κάναμε δύο ευρείες συσκέψεις με σκοπό να γίνει Εταιρία λαϊκής βάσης, ώστε να διεκδικήσει τη «Δωδώνη», αλλά η πρόταση αυτή- που ήταν του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, με τη στήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου- πολεμήθηκε από συγκεκριμένη πλευρά του Περιφερειακού Συμβουλίου και από τις Ενώσεις, που στη συνέχεια είχαν συνάψει σύμφωνο εμπιστευτικότητας με τις εταιρίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Όσον αφορά την τιμή του γάλακτος, αυτή δεν υποχωρεί εξαιτίας της «ΔΩΔΩΝΗΣ», αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της κατανάλωσης.

Θεωρώ ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο και αν οι βιομηχανίες μας, αυξήσουν το εξαγωγικό τους μερίδιο, τότε οι κτηνοτρόφοι θα απολαύσουν καλύτερες τιμές. Εκείνο όμως που πρέπει να κάνουν, είναι ο εκσυγχρονισμός των μονάδων τους, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, να διασφαλιστεί η ποιότητα, να μειωθεί το κόστος και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Πρέπει δηλαδή και οι κτηνοτρόφοι να γίνουν επιχειρηματίες.

Ερ.: Τι να περιμένουν από το 2015 και μετά οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής;

Απ.: Θέλω να πιστεύω ότι τα πολύ δύσκολα πέρασαν για τους αγρότες μας. Όταν όλοι συμφωνούν ότι η οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας περνά από τον πρωτογενή τομέα, τότε όλες οι δράσεις, είτε του Κεντρικού κράτους, είτε των άλλων φορέων, όπως της Περιφέρειας, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες στοχεύσεις. Από την πλευρά μας, έχουμε ξεκινήσει ήδη μια μεγάλη προσπάθεια προβολής και στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Με τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, τον κ. Βασίλη Ψαθά, που έχει αναλάβει και τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες για το Ηπειρωτικό καλάθι και έχουμε καταρτίσει το Καλλιεργητικό πλάνο ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Το μεγάλο «στοίχημα» όμως για την Περιφέρεια, είναι η ολοκλήρωση των αναδασμών και των αρδευτικών και η στροφή των νέων προς τον πρωτογενή τομέα. Δώσαμε και δίνουμε «μάχη» για να αποδοθεί στις Περιφέρειες, έστω το 30% του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορούμε να κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις. Υπάρχουν σθεναρές αντιστάσεις στην Αθήνα, αλλά στο τέλος πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Ερ.: Σκουπίδια: Τι θα γίνει εφ’ όσον εκλεγείτε ξανά στη θέση του Περιφερειάρχη;

Απ.: Μια από τις βασικές προεκλογικές μας θέσεις, ήταν η ενιαία αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Αυτό το έχουμε κάνει ήδη πράξη. Προχωρούμε τις διαδικασίες για την κατασκευή της μονάδας ΑΣΑ και συνδράμουμε στο έργο τους Δήμους και τους ΦΟΔΣΑ για τους σταθμούς μεταφόρτωσης. Δώσαμε επίσης λύση με τους ΧΑΔΑ, των οποίων ολοκληρώνεται η αποκατάστασή τους, σε όλη την Ήπειρο. Μπορεί να μην αντιλαμβάνονται οι πολλοί σήμερα τη σημασία που έχουν αυτές οι παρεμβάσεις, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ίσως το σημαντικότερο έργο που εκτελείται με οικονομικό αντίκτυπο, καθώς απομακρύνθηκε η επιβάρυνση των πολιτών από πρόστιμα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερ.: Η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλες σχεδόν τις επαγγελματικές τάξεις, αλλά κυρίως τους μικρομεσαίους και τους νέους; Υπάρχει ελπίδα;

Απ.: Η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας έχουν επηρεάσει αναμφισβήτητα όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Αυτό είναι ορατό σε όλη τη χώρα μας. Στην Ήπειρο, είναι ίσως πιο έντονο καθώς ο κόσμος είχε εγκαταλείψει την παραγωγή, στρεφόμενος προς υπηρεσίες. Σήμερα που κατέρρευσε το μοντέλο αυτό, η κρίση συμπαρασύρει όλους. Η Περιφέρεια, με το σημερινό της θεσμικό οπλοστάσιο, δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο. Παρά ταύτα πρέπει να επισημάνω ότι χάρη στην επιμονή μας, πετύχαμε να λειτουργήσει το πρόγραμμα Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, δίνοντας τη δυνατότητα σε περίπου 1.000 Ηπειρώτικες επιχειρήσεις να το αξιοποιήσουν και να ανταπεξέλθουν στις σημερινές δύσκολες περιόδους.

Η ανεργία των νέων είναι επίσης μεγάλο πρόβλημα. Οι νέοι πρέπει να στραφούν στην παραγωγή και κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι προτιμότερο από το να στρέφονται προς το εξωτερικό. Η Περιφέρεια αξιοποίησε προς όφελος των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων, κάθε πρόγραμμα που υπήρξε. Δεν είναι λύση όμως η ολιγόμηνη απασχόληση. Έχουν αποτύχει τα προγράμματα κατά της ανεργίας. Ζητήσαμε και επιμένουμε αυτά να περιέλθουν στην Περιφέρεια, ώστε να προχωρήσουμε σε στοχευμένες δράσεις. Να σταματήσει η κατασπατάληση πόρων με πεντάμηνες και εξάμηνες συμβάσεις, αλλά να δοθεί η δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων και εμπειρίας μέσω μακρόχρονης απασχόλησης.

Ερ.: Εκτός από την ανεργία, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την πτώση του ΑΕΠ…

Απ.: Τα στατιστικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι του 2011. Ακόμη και αν τα θεωρήσουμε απόλυτα αξιόπιστα, θα πρέπει να επισημάνω ότι το ΑΕΠ, καθορίζεται από πολλές παραμέτρους. Όπως προανέφερα το βασικό πρόβλημα για την Ήπειρο, ήταν η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα και η στροφή του κόσμου στις υπηρεσίες και στη μισθωτή εργασία. Η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των μισθών και συντάξεων, η υποχρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η διακοπή των μεγάλων έργων, έχουν επιδράσει αρνητικά για την Ήπειρο και φυσικά ανάγονται σε κυβερνητικές επιλογές- αποφάσεις και όχι φυσικά σε δράσεις της Αυτοδιοίκησης. Το μόνο σίγουρο είναι αν η Περιφέρεια, αλλά και οι δήμοι, δεν είχαν προχωρήσει σημαντικά έργα και δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ κλπ η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη για την Ήπειρο.

Ερ.: Ανανεώσατε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Βασίλη Ψαθά για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη στην Π.Ε. Άρτας. Πώς ήταν η συνεργασία σας;

Απ.: Ο κ. Ψαθάς, όπως και οι άλλοι τρεις Αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε., πέρασαν μια πολύ δύσκολη περίοδο, καθώς ήταν εκείνοι που έπρεπε να στήσουν και να στηρίξουν το νέο θεσμό της αιρετής περιφέρειας και ως εκ τούτου γνωρίζουν άριστα πρόσωπα και πράγματα. 'Εχουν ήδη ξεκινήσει ένα σημαντικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί τη νέα περιφερειακή περίοδο, όταν και τα αποτελέσματά του θα γίνουν περισσότερο ορατά. Ο κ. Ψαθάς, δίνει το δικό του, καθημερινό, αγώνα για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Άρτα, με ουσιαστικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς και αυτονόητη η ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Ερ.: Έχετε κάνει ανοίγματα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν παραδεχτήκατε χρίσματα από τη Ν.Δ. Ποιός θα κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου κ. Καχριμάνη;

Απ.: Έχουμε πει ότι είμαστε καθαρά αυτοδιοικητική παράταξη και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη. Έχουμε κάνει ανοικτή- δημόσια πρόσκληση για συνεργασία πάνω σε καθαρά αναπτυξιακά ζητήματα της Ηπείρου. Στο κάλεσμα αυτό, ανταποκρίνονται πολίτες με διαφορετικά πολιτικά πιστεύω, με κοινό όραμα όμως για την Ήπειρο. Είναι σεβαστός ο ρόλος των κομμάτων, έχουν το δικαίωμα να έχουν άποψη, αλλά μέχρι εκεί. Δεν εξυπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες ο ορισμός των υποψηφίων από τα κόμματα, ή εμπλοκή τους στην κατάρτιση των συνδυασμών, που στη συνέχεια οδηγεί σε ασκήσεις "ισορροπίας" και δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται έναντι των κομμάτων και όχι έναντι των πολιτών.

Αυτό το γνωρίζουν και οι Ηπειρώτες, που τον ερχόμενο Μάιο, θα κληθούν να επιλέξουν για το ποιος θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάπτυξης και της επίλυσης των προβλημάτων τους την επομένη των εκλογών και όχι για το ποιος θα μεταφέρει το καλύτερο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ.

Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση τους, είμαστε αισιόδοξοι για το εκλογικό αποτέλεσμα και μπορώ να σας πω, ότι ήδη εργαζόμαστε για την επόμενη ημέρα.