Ο Συνδυασμός

Αγαπητοί φίλοι,

η νικηφόρα πορεία μας, προς τις εκλογές του Μαΐου άρχισε.

Είναι τιμή για μένα η παρουσία στο ψηφοδέλτιο μας των τεσσάρων υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών, που είναι καταξιωμένοι επιστήμονες και αποτελούν την εγγύηση για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος που ετοιμάζουμε για την Ήπειρο.

Πρόκειται για την:

κ. Τατιάνα Καλογιάννη, πολιτικό μηχανικό, υποψήφια Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων

κ. Βασίλης Ψαθάς, οικονομολόγος, υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Άρτας

κ. Στράτο Ιωάννου, πολιτικό – μηχανικό, υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας

κ. Θωμά Πιτούλη, αρχιτέκτονα – μηχανικό, δήμαρχο Ηγουμενίτσας, υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας.

Με τους τέσσερις συναδέλφους, καθώς και τους άλλους συνυποψήφιους μας στους τέσσερις νομούς, αποφασίσαμε να συμπαραταχθούμε στον κοινό αγώνα για την ανάπτυξη και την ευημερία της πατρίδας μας. Της αγαπημένης μας Ηπείρου.

Οι δεσμοί των Ηπειρωτών, από παλαιοτάτων χρόνων ήταν στενοί και αδιατάρακτοι και το μόνο που, ίσως, τους χώριζε ήταν τα «σύνορα» των νομών.

Με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τον «Καλλικράτη» και τη δημιουργία της Αιρετής Περιφέρειας, επέρχεται  πλέον και  η διοικητική ομογενοποίηση της Ηπείρου.

Η μεταβατική περίοδος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η οικονομική κρίση, έχει ήδη επηρεάσει την Αυτοδιοίκηση, καθώς της στερεί σημαντικούς πόρους. Η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν και στα επόμενα χρόνια. 

Αποδείξαμε στο παρελθόν, το επιβεβαιώνουμε και σήμερα ότι δεν φοβόμαστε τις δυσκολίες, δεν αποφεύγουμε τις προκλήσεις.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη για την Ήπειρο, να φτάσουμε την Περιφέρεια μας, στο επίπεδο που ονειρευόμαστε και που της αξίζει.

Οι ευθύνες που επωμιζόμαστε είναι μεγάλες. Ο νέος θεσμός πρέπει να πετύχει προς όφελος της Αυτοδιοίκησης, προπάντων όμως, προς όφελος των πολιτών.

Η επιτυχία του, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Απαιτεί αυτοδιοικητική εμπειρία, γνώση των προβλημάτων, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, διάθεση για προσφορά.  

Η ανάπτυξη της είναι υπόθεση όλων μας. Δική μας ευθύνη είναι να  σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε από την 1η Ιανουαρίου ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, ένα πρόγραμμα ευθύνης, ένα πρόγραμμα που θα ξεπερνά το σήμερα και θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ένα πρόγραμμα που θα καθιστά την Ήπειρο, ενιαία, δημιουργική δύναμη ανάπτυξης.

Η Περιφέρειά μας συνολικά αλλά και ως κάθε νομός ξεχωριστά, έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα.  Δύναμή της, είναι το περιβάλλον, ο Πολιτισμός, το Ανθρώπινο Δυναμικό.

Σε αυτά θα «επενδύσουμε», αυτά θα αναδείξουμε, μέσα από ολοκληρωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις.

Έχει ασφαλώς και μειονεκτήματα, που έρχονται από το μακρινό παρελθόν, από τη γεωγραφική της απομόνωση.  Στόχος μας είναι, να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις τους, με την εφαρμογή πολιτική ισόρροπης ανάπτυξης. 

Η πρόταση που σήμερα καταθέτουμε, στηρίζεται στην ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. 

Στην ανάπτυξη που λαμβάνει υπόψη  τα στοιχεία της πραγματικότητας, τον ανθρώπινο παράγοντα και όχι μόνο τους αριθμούς. 

Πρόκειται για την ανάπτυξη, που είναι ταυτόχρονα οικονομική, κοινωνική, τεχνική/τεχνολογική, πολιτική και πολιτισμική σε αρμονία και με σεβασμό στο συγκεκριμένο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, του οποίου μέρος είναι οι πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό βασικοί στόχοι και δεσμεύσεις μας είναι:

  • Η οικονομική, πολιτική και πολιτισμική διάχυση της ανάπτυξης στους τέσσερις νομούς.
  • Η αξιοποίηση της κατάλληλης, στο χώρο και το χρόνο, τεχνολογίας
  • Ο σεβασμός προς κάθε ανεξαιρέτως πολίτη
  • Η προστασία της φύσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

Η νέα περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας απαιτεί αυτοδιοικητική εμπειρία, γνώση, αποφασιστικότητα και όραμα.

Οι οδικές και θαλάσσιες υποδομές, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, η  προσέλκυση   επενδύσεων από τον  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η αξιοποίηση της κομβικής γεωγραφικής θέσης της Ηπείρου για το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, η τουριστική αξιοποίηση των παράλιων περιοχών και της ενδοχώρας,  αποτελούν άξονες προτεραιότητας.

Η Αξιοβίωτη ολοκληρωμένη ανάπτυξη προϋποθέτει αναζωογόννηση της υπαίθρου, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Ήπειρος, έχει αστείρευτες δυνάμεις και αυτές θα αξιοποιήσουμε με:

* Την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την ολική ή μερική μετεγκατάσταση των ξενητημένων, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

* Με την αξιοποίηση των παραδοσιακών της στοιχείων, οικισμούς, μνημεία κλπ

* Την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου

* Την ενθάρρυνση της περιφερειακής καταναλωτικής συνείδησης

* Την στήριξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων

* Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση της εγκαταλειμμένης αγροτικής γης

* Τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ηπείρου και  το μεταπτυχιακό τμήμα του Ε.Μ.Π.

* Τη δημιουργία, συμβουλευτικού,  διεπιστημονικού συμβουλίου για τη στήριξη των πρωτοβουλιών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Η Αξιοβίωτη ανάπτυξη, είναι η πλέον ολοκληρωμένη, επίκαιρη της εποχής και των αναγκών της, και παράλληλα ρεαλιστική πρόταση ανάπτυξης και αντίστοιχος όρος, που ορίστηκε για πρώτη φορά και αναλύθηκε από τον καθηγητή του Ε.Μ.Πολυτεχνείου Δ. Ρόκο.

Αυτή την πρόταση ανάπτυξης υιοθετούμε, αυτή είναι η παράταξή μας, με την οποία ξεκινάμε τον αγώνα για τη νίκη και την αξιοβίωτη ανάπτυξη της Ηπείρου.

Με πίστη στις αρχές μας, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα ξεκινάμε  τη νικηφόρα πορεία για τις εκλογές της 18ης Μαΐου. 

 

Φιλικά,

Αλέξανδρος Καχριμάνης

 

Π.Ε. Ιωαννίνων

ioannina

Π.Ε. Άρτας

arta

Π.Ε. Πρέβεζας

thesprotia

Π.Ε. Θεσπρωτίας

preveza