Δεβελέγκας Γιάννης

develegkasΑντιστράτηγος ε.α. - τ. Επιτελής του Γενικού Επιτελείου Στρατού

Ο Γιάννης Β. Δεβελέγκας κατάγεται από το Μεγάλο Περιστέρι Ιωαννίνων. Γεννήθηκε το 1956 στα Γιάννενα.

Γιος στρατιωτικού, ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και τα έτη 1988 και 1997 την ειδίκευσή του ως στρατιωτικός μηχανικός και επιτελής αντίστοιχα.

Αποφοίτησε μεταξύ των πρώτων από όλες τις προβλεπόμενες ανώτερες και ανώτατες στρατιωτικές σχολές και τη σχολή Εθνικής Άμυνας και έλαβε ακαδημαϊκή μόρφωση στους τομείς του πολιτικού μηχανικού, της επιχειρησιακής διοίκησης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στα logistics.

Διετέλεσε επί σειρά ετών διοικητής Μονάδων Μάχης Μηχανικού, επιβλέπων μηχανικός τεχνικών έργων και επιτελήςστα επιτελεία του Δ΄ Σώματος Στρατού και του ΓΕΣ. Αποστρατεύτηκε το 2010 από τη θέση του διευθυντού του 4ου Ε Γ του Γ Ε Σ με τον βαθμό του υποστρατήγου.

Συμμετείχε, σαν υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Ιωαννίνων κατά τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 με το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Στις 25 Ιανουαρίου του 2013 συγκροτεί το AHEPA, Chapter HJ-23 στα Ιωάννινα, με στόχο την ανάπτυξη φιλανθρωπικών δράσεων σε συντονισμό με την ομογένεια και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συμμετέχει ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 με τον συνδυασμό «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» του οποίου ηγείται ο κ Αλέξανδρος Καχριμάνης. Είναι παντρεμένος και έχει τέσσερις γιους.