Έργα - Δράσεις υπερτοπικού χαρακτήρα

(Αρμοδιότητας Κεντρικής Διοίκησης)

ΟΔΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων- που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών - είναι προτεραιότητα για την Περιφέρεια Ηπείρου. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλει με παρεμβάσεις της και επίλυση διάφορων ζητημάτων που προκύπτουν.

Η Περιφερειακή Αρχή, έχει ήδη παρέμβει για την επιτάχυνση των εργασιών της Ιόνιας Οδού, με την επίλυση θεμάτων που έχουν σχέση με τις απαλλοτριώσεις, ενώ για τον Ε-65 έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την κατάληξή της στην Εγνατία Οδό.

Σημαντικής σπουδαιότητας θεωρούνται επίσης η οδική σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου και της Ιόνιας Οδού με τον Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς. Για το πρώτο έργο, η Περιφέρεια - που περιλαμβάνει και την παράκαμψη της πόλης της Ηγουμενίτσας- έχει προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες, και η ευθύνη εκπόνησης της μελέτης και στη συνέχεια αναζήτησης των πόρων, πέρασε στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.. Η οδική σύνδεση προς Κακαβιά, είναι σε πιο ώριμο στάδιο, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα αναζητηθούν πόροι για την κατασκευή του έργου.

Οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία

Το έργο θεωρείται υψίστης σημασίας και έχει τεθεί σε άμεση προτεραιότητα, καθώς αποτελεί το βασικότερο άξονα για την σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα παράλια της Ηπείρου. Οι εργασίες συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς και πρέπει να επιταχυνθούν.

Οδική σύνδεση Άρτα - Τρίκαλα

Συνέχιση εργασιών για την πλήρη σύνδεση της νοτίου Ηπείρου με τη Θεσσαλία

Λιμάνι Πρέβεζας

Η αναβάθμιση του λιμανιού Πρέβεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης θαλάσσιας πύλης της Ηπείρου, είναι απαραίτητο να προωθηθεί σύμφωνα με το Masterplan που έχει εκπονηθεί, τροποποιούμενης προς τούτο της απόφασης της Επιτροπής. Επιπλέον προωθείται, μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αμβρακικού ΑΝΑΣΑ, η υλοποίηση της Β' φάσης των έργων εκβάθυνσης διαύλου - λιμένα Πρέβεζας.

Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Το Λιμάνι Ηγουμενίτσας, είναι η πρώτη θαλάσσια πύλης της Ελλάδας από τη Δύση και αποκτά συνεχώς όλο και σημαντικότερο ρόλο για τον τουρισμό μας, καθώς πλέον άρχισε να υποδέχεται και κρουαζιερόπλοια. Μετά την ολοκλήρωση - της εν εξελίξει Γ1 φάσης των εργασιών- επιδίωξη είναι να προχωρήσει και η Γ2 φάση.

Μεθοριακός Σταθμός Μαυρομματίου

Επιδιώκουμε, με τη συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία ανήκει την αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού Μαυρομματίου Θεσπρωτίας δημιουργία Κέντρου Υποδοχής και προβολής τοπικών προϊόντων

Εμπορευματικός Σταθμός

Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΟΛΗΓ και το Δήμο Ηγουμενίτσας, επιδιώκει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατασκευή εμπορευματικού σταθμού κοντά στο Λιμένα Ηγουμενίτσας.

 

Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη

Η Περιφέρεια θα κινηθεί στο πνεύμα του Σ.Ε.Σ., που προωθεί την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία.

Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, προσέλκυση επενδυτών, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Νέοι επιχειρηματίες

Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Ηπείρου (π.χ. ΕΣΠΑ) για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων ανθρώπων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Καινοτομία

Λειτουργεί ήδη στην Περιφέρεια, το Συμβούλιο Καινοτομίας. Στόχος είναι η ενίσχυση των δομών καινοτομίας, όπως το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας - BIC Ηπείρου, με σκοπό την διάχυση της γνώσης στην παραγωγή για την παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

Γραφείο Επενδύσεων Περιφέρειας Ηπείρου

Ίδρυση ειδικού Γραφείου, με εξειδικευμένο προσωπικό, στην Περιφέρεια Ηπείρου για τη στήριξη, την προώθηση και προσέλκυση επενδύσεων.

Μεθοριακό Εμπορικό Κέντρο

Δημιουργία εμπορικού κέντρου κοντά στα σύνορα με την Αλβανία για την εγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων και την απευθείας συναλλαγή με τις αντίστοιχες αλβανικές.

Βιομηχανικές Περιοχές και Πάρκα

Εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων ΒΙ.ΠΕ. συνδρομή του Επιμελητηρίου της Άρτας για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου.

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες διευκολύνουν, πλέον, την πρόσβαση στις περιοχές αυτές ευνοώντας την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας οι οποίες θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ηπειρώτικης οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

 

Κοινωνική Πρόνοια - Κοινωνικές δομές

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου, συνεχίζει και εμπλουτίζει τις δράσεις του για την ενίσχυση των κοινωνικών ιδρυμάτων σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες, την επέκταση των κοινωνικών φροντιστηρίων κ.α..

Η Περιφέρεια:

  • Στηρίζει έμπρακτα τις δομές του ΚΕΘΕΑ, οι οποίες με τη συνδρομή της αναπτύσσονται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, με την Περιφερειακή Αρχή να συμπαρίσταται ενεργά στην προσπάθεια εξεύρεσης νέων χώρων για τις ανάγκες του και ιδιαίτερα για τη δημιουργία Μονάδας Απεξάρτησης στην Ήπειρο.
  • Συνδράμει το έργο της ΕΛΕΠΑΠ, κατασκευάζοντας - μέσω ΕΣΠΑ- της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
  • Δημιουργούμε υποδομή για τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για πάσχοντες από Αλτσχάιμερ.
  • Ολοκλήρωση διαδικασιών  σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ανέγερση νέου καταστήματος Κράτησης στα Ιωάννινα.

 

Υγεία και Κοινωνική Πολιτική

Ζητούμενο είναι η απόδοση στις Περιφέρειες των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από τον "Καλλικράτη".

  • Η Περιφέρεια ολοκλήρωσε τις υποδομές σε ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, ολοκληρώνει την επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
  • Συνεχίζει τις προσπάθειες για νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η αρχιτεκτονική προμελέτη.
  • Θέτουμε ως προτεραιότητα τη στελέχωση και λειτουργία του Κέντρου Αντιμετώπισης Αλκοολισμού και Χρηστών Ναρκωτικών Χατζηκώστα, μέσω και από συνεργασίες, καθώς και του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, για το οποίο η Περιφέρεια / Π.Ε. Θεσπρωτίας ολοκλήρωσε την οδική σύνδεση, την αποχέτευση και την ύδρευση.
  • Σταδιακή τοποθέτηση απινιδιτών σε μαζικούς χώρους αθλητισμού.

 

Τρίτη ηλικία

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και των ατόμων που χρήζουν βοήθειας αποτελούν βασική προτεραιότητα. Θα στηριχθούν δράσεις και προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς επίσης και όλες οι μονάδες κοινωνικές πρόνοιας, γηροκομεία κ.α.