ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Πολλά και σημαντικά έργα υλοποιούνται και νέα δρομολογούνται για Υποδομές και Τουρισμό στην Π.Ε. Πρέβεζας

Επενδύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, παρουσιάζουμε συγκεκριμένα έργα και δράσεις  και δεν  παραθέτουμε εκθέσεις ιδεών ως δήθεν προεκλογικά προγράμματα, τόνισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης  κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στα χθεσινά  εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου της Π.Ε. Πρέβεζας.

Ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έκανε έναν σύντομο απολογισμό της τρέχουσας περιόδου,  υπενθυμίζοντας και τις μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν στη διάρκεια της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των χρηματοδοτήσεων από το Κεντρικό Κράτος και  καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

« Παρόλες τις δυσκολίες ο απολογισμός μας   είναι απόλυτα θετικός.  Ήταν μια παραγωγική περίοδος για την   Πρέβεζα, στην οποία έγιναν πλήθος μικρών και μεγάλων έργων.  Υλοποιούμε  πολλά από όσα υποσχεθήκαμε, αναλάβαμε  επιπλέον  πρωτοβουλίες, προετοιμάσαμε το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου.  Στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας,  σταθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους, στις δημόσιες δομές υγείας, στις επιχειρήσεις, στους συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη βοήθειας», υπογράμμισε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

Συγκριτικό πλεονέκτημα ο τουρισμός

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η νυν Περιφερειακή Αρχή έχει επενδύσει στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Π.Ε. Πρέβεζας, που είναι ο τουρισμός, τονίζοντας μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είναι  η Περιφερειακή Ενότητα που κατ΄ εξοχήν,  έχει ωφεληθεί   από το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, το οποίο με μεγάλη επιμονή και συνέπεια εφαρμόζουμε από την ημέρα που αναλάβαμε τη Διοίκηση της Περιφέρειας.   Οι αριθμοί είναι καταλυτικοί: Ο ρυθμός αύξησης του τουρισμού τα τελευταία χρόνια ανέβηκε 2,5 φορές πάνω από το μέσο όρο της χώρας. Οι αφίξεις στο Αεροδρόμιο Ακτίου από 300.000 το 2013 ανέβηκαν στις 800.000 το 2023. Η αναλογία τουριστών από 95% Έλληνες- 5% ξένοι, αντιστράφηκε σε 60 με 65% ξένοι 35 με 40% Έλληνες.   Η τουριστική  έκρηξη, έφερε ανάπτυξη: Δημιούργησε εκατοντάδες θέσεις εργασίας,  αύξησε τα εισοδήματα χιλιάδων εργαζόμενων   και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως και των παραγωγών μας.     Είναι ένας  αγώνας μακράς διάρκειας, στον οποίο οφείλω να πω ότι δεν είχαμε τη συμπαράσταση  παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τώρα βέβαια όλοι      εμφανίζονται υπέρμαχοι της ανάπτυξης του τουρισμού».

 

Έργα υποδομών

 

Στη συνέχεια ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε – παραθέτοντας και οικονομικά στοιχεία- σε ορισμένα από τα  έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, ήτοι: τους βιολογικούς καθαρισμούς στο παράκτιο μέτωπο, την είσοδο Πρέβεζας (με παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης), το αλιευτικό καταφύγιο Μύτικα, τους πολλούς κυκλικούς οδικούς κόμβους για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών, τα Ιαματικά Λουτρά, το Πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων (που περιλαμβάνει Νικόπολη και Κασσώπη), τον εκσυγχρονισμό των ΤΟΕΒ, τα αντιπλημμυρικά στο ρέμα Τούση, την επέκταση του Δημ. Σχολείου Καναλίου….

 Ειδική αναφορά έκανε στο Νοσοκομείο Πρέβεζας:

« Γνωρίζουμε ότι στην Πρέβεζα χρονίζει το αίτημα για νέο νοσοκομείο. Είναι και αίτημα της Περιφέρειας, αλλά πρόκειται για ζήτημα  που  ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας.  Εκείνο που μπορούσαμε να κάνουμε, το κάνουμε με το παραπάνω: Το ενισχύσαμε με ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και διαθέσαμε από πόρους της Περιφέρειας 845.000 ευρώ για τη βελτίωση των χώρων του.   Όπως ξέρετε καλύτερα εσείς, είναι η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση που γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες στο νοσοκομείο», τόνισε.

 

Ως προς το πρόγραμμα της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου ο κ. Καχριμάνης ανέφερε  μερικά από τα  βασικά έργα που έχουν σχεδιαστεί, ορισμένα εκ των οποίων  έχουν ήδη δημοπρατηθεί:. Αυτά είναι:

 • Η κατασκευή της οδικής σύνδεσης Ιόνιας Οδού- Πρέβεζα, που την ανέλαβε πρόσφατα η Περιφέρεια και ήδη έχει παρουσιάσει την αναμόρφωση της μελέτης.
 • Η βελτίωση του  παραλιακού άξονα  Πάργα- Μεσοπόταμος,  τη μελέτη του οποίου επίσης πριν λίγους μήνες  παρέλαβε η Περιφέρεια και την επικαιροποιεί.
 • Η μετατροπή σε Διοικητήριο του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα, με τις εργασίες  να ξεκινούν σύντομα.
 • Η αποκατάσταση και προστασία των λιμνοθαλασσών Πρέβεζας, με προϋπολογισμό, 5,7 εκ. ευρώ. (Αναμένεται η ένταξή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας.
 • Η κατοχύρωση γαρίδας και σαρδέλας Αμβρακικού ως Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης
 • Η νομιμοποίηση και ο εκσυγχρονισμός όλων των αλιευτικών καταφυγίων
 • Η κατασκευή  καταδυτικών πάρκων σε Πρέβεζα- Πάργα
 • Η κατασκευή της Ιόνιας Ποδηλατικής Διαδρομής, που με προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ έχει ήδη ανάδοχο.
 • Η ανάπλαση της τάφρου του Αγίου Ανδρέα (με προϋπολογισμό 2,1 εκ ευρώ έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ).
 • Η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Αθανασιάδη σε πάρκο Πολιτισμού.
 • Η περαιτέρω βελτίωση του οδικού δικτύου και η σύνδεση του Θεσπρωτικού με την Εγνατία οδό.
 • Σε συνεργασία με το ΤΕΕ, θα αναζητηθεί λύση  στο ζήτημα της διαπλάτυνσης της λωρίδας που συνδέει την πόλη με την περιοχή της Μαργαρώνας στη θέση Βαθύ.

  Πέραν αυτών ο νυν και εκ νέου Υποψήφιος Περιφερειάρχης ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η συντήρηση- ανάδειξη μνημείων, η συνδρομή σε συλλόγους και φορείς που αναπτύσσουν εξωστρεφείς δράσεις κ.α.

Καταλήγοντας ο  κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αφού   επεσήμανε  ότι τα όσα ανέφερε είναι «έργα  που μπορεί να προχωρήσουν μόνο από εκείνους που τα σχεδίασαν και τα πιστεύουν  και όχι  από εκείνους που τα μηδενίζουν και τα έχουν καταψηφίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο», κατέληξε εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι κάτοικοι της Π.Ε. Πρέβεζας, θα επιλέξουν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου την παράταξη της «ευθύνης, των έργων, της αδιάλειπτης προσφοράς», την «Αβιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου».

 

Scroll to Top