Παρηγορίδη Ιωάννα Ευπραξία.

Παρηγορίδη Ιωάννα – Ευπραξία

Έχοντας ηπειρώτικες ρίζες επιθυμεί να στηρίξει στο μέγιστο τον τόπο ετούτο για να προοδεύσουμε με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς, ανάλογους αυτών των προηγμένων περιφερειών του κόσμου.

Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος Διατριβής και Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, ενώ οι βασικές τις σπουδές έγιναν περί την επιστήμη στη Χημείας στο αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με θέματα που αφορούν τη σύνθεση ενώσεων με στόχο την πιθανή χρήση τους ως φάρμακα για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών όπως λευχαιμία, διαταραχή λειτουργείας του θυρεοειδούς αδένα καθώς και με θέματα που αφορούν την ασφαλή χρήση υλικών συσκευασίας τροφίμων και την συσχέτιση αυτών με παιδικά σύνδρομα κι άλλες ασθένειες.

Τα τελευταία δέκα χρόνια διδάσκει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.α., ενώ ταυτόχρονα είναι επιστημονική ερευνήτρια σε μεταδιδακτορικό επίπεδο σε θέματα που αφορούν την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος μέσω της ασφαλούς διαχείρισης των τροφίμων με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Η νέα προσθήκη στην ερευνητική της δράση αφορά ανάπτυξη «καθαρών» καλλιεργειών με βελτιστοποιημένες συνθήκες για την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, την ανάδειξη των ιδιοτήτων τους στην ανθρώπινη υγεία και την αξιοποίηση σε μεταποιητικά προϊόντα.

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού της έργου είναι ευρέως αποδεκτά από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα καθώς δημοσιεύονται σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές  και δείκτη βαρύτητας όπως επίσης και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, όπου έχει προσκληθεί να δώσει πολυάριθμες ομιλίες.

Είναι μέλος του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Ηπείρου.

Είναι ενταγμένη ως εγκεκριμένη εκπαιδεύτρια στα μητρώα του ΕΦΕΤ για την εκπαίδευση του προσωπικού των ελεγκτικών αρχών της χώρας, καθώς και του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων σε θέματα υγιεινής και ασφάλεια των τροφίμων.

Είναι επικεφαλής επιθεωρήτρια, αλλά παρέχει και συμβουλευτική υποστήριξη και εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας τροφίμων, όπως HACCP, ISO 22000:2018, IFS, FSSC, BRC κ.α. σε επιχειρήσεις εστίασης/ξενοδοχεία/εργοστάσια, αλλά και συστημάτων ποιότητας κατά το πρότυπο ISO 9001:2015.

Συνεργάζεται συχνά με επιμελητήρια, συλλόγους/ φορείς του τουρισμού και της εστίασης για τη βελτιστοποίηση των προϊόντων της Ηπείρου και την προώθησή τους σε όλον τον κόσμο, αλλά και για την ενημέρωση των επαγγελματιών για τις ορθές πρακτικές που εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

Συμμετέχει σε κοινωνικές δράσεις όπως η ενημέρωση μαθητών δημοτικών & γυμνασίων σε θέματα που αφορούν καλές υγειονομικές πρακτικές στην καθημερινότητα και την υγιεινή διατροφή.

Την περίοδο της πανδημίας συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης μέσω ενημερώσεων προς τους πολίτες ως προσκεκλημένη τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών με θεματολογία την ασφαλή εργασία για την αποφυγή της διασποράς του SARS-CoV-2, καθώς και με την ανάπτυξη και εφαρμογή πρωτοκόλλων εργασίας και αντιμετώπισης κρουσμάτων του επικίνδυνου ιού σε επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικών καταλυμάτων/ ξενοδοχείων κλπ.

Συμμετείχε στο πρόγραμμα mentoring κατόπιν πρόσκλησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως “Μέντορας” τελειόφοιτων φοιτητών με θέμα : “Εκπαίδευση και Αγορά Εργασίας”.

Ομιλεί την αγγλική, τη γαλλική και την ισπανική γλώσσα.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Scroll to Top