Η Νιόβη Τόμου του Περικλή και της Άννας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996, με καταγωγή από την Πωγωνιανή και τη Σύμη.
Διαμένει μόνιμα στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.
Είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός και εργάζεται ως Ειδική Συνεργάτιδα σε θέματα Αρχιτεκτονικής/ Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Δημάρχου Πωγωνίου, κ. Κων. Καψάλη. Παράλληλα εργάζεται στην Τεχνική Εταιρεία Project Analysis στα Ιωάννινα.
Σπουδές:
2023: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης – ΔΠΜΣ “Πολεοδομία και Χωροταξία”, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
2020: Διπλωματούχος Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
2014: Απόφοιτος Γενικού Λυκείου Εκπαιδευτηρίων Γείτονα
Ξένες γλώσσες:
Αγγλικά (C1), Ιταλικά (C1) και Γαλλικά (B2)
Ασχολείται με:
Την ανάδειξη των πεζοπορικών διαδρομών και την αποκατάσταση των ιστορικών μνημείων της περιοχής του Πωγωνίου.
Tην εξοικείωση των φιλοξενούμενων μαθητών των κοινωνικών δομών της Πωγωνιανής με τον τόπο και τα τοπικά έθιμα.
Την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στους ελληνικούς παραδοσιακούς οικισμούς.
Την αναβίωση των απομονωμένων ορεινών οικισμών της Ηπείρου.
Από μικρή ηλικία απέκτησε στενή σχέση με τις ρίζες των παππούδων της.
Ο παππούς της Ιωάννης Π. Τόμος και η γιαγιά της Ευθυμία Τόμου του γένους Φακατσέλη, διατηρούσαν μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια Τόμου την ταβέρνα «Επτάλοφος», γνωστή σε πολλούς ως «Το Στέκι του Καρδάση» από τον προπάππου Περικλή Τόμο. Ο τρόπος ζωής τους και η ιδιαίτερη αγάπη τους για την περιοχή καλλιέργησαν σε όλη την οικογένεια την αντίστοιχη ευαισθησία και το ενδιαφέρον για τον τόπο και την τοπική κοινωνία.
Η εγκατάλειψη των δημόσιων κτιρίων ορόσημων της ευρύτερης περιοχής την ώθησαν να σπουδάσει αρχιτεκτονική, ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να συμβάλλει στην αποκατάσταση και ανάδειξη τους.
Παρ’ όλες τις μετακινήσεις της στο εξωτερικό, λόγω υποτροφιών και συνεδρίων, πάντα επιθυμούσε η βάση της να γίνει η Πωγωνιανή, το οποίο και έκανε πράξη. Από τον Ιανουάριο 2021 έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Πωγωνιανή, εκπροσωπώντας την τέταρτη γενιά της οικογένειας Τόμου.
Αναμφισβήτητα η μετεγκατάσταση της από την πόλη στην επαρχία υπήρξε σημαντικό βήμα, το οποίο την ενδυνάμωσε και επιμόρφωσε σημαντικά. Της δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει τα χωριά, όχι από την άποψη των διακοπών, αλλά από την οπτική της μόνιμης κατοικίας, βιώνοντας τα καθημερινά προβλήματα και τις ελλείψεις τους. Ειδικότερα, η απασχόληση της ως Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, συνέβαλλε στο να γνωρίσει καλύτερα την ευρύτερη περιοχή, εντοπίζοντας τις δυνατότητες του τόπου και τις μελλοντικές ευκαιρίες για την ανάκαμψη του, μαθαίνοντας παράλληλα τη γραφειοκρατική πλευρά των δυσκολιών και τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Παράλληλα, η εργασία της και στην Τεχνική Εταιρεία «Project Analysis», της έχει δώσει τη δυνατότητα να ενημερώνεται και για την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, μέσα από τα εκάστοτε έργα που αναλαμβάνουν.
Καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου της αρέσει να βοηθάει τους ντόπιους αμπελουργούς, κτηνοτρόφους, μελισσουργούς και γεωργούς στις εποχικές παραγωγές τους.
Η υποψηφιότητα της ως περιφερειακή σύμβουλος της Π.Ε. Ιωαννίνων αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, καθώς της παρέχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει έναν τόπο που αγαπά και να βοηθήσει έμπρακτα μέσα από τις γνώσεις και τις σπουδές της. Επιπλέον, αποτελεί σημαντική αναγνώριση της σημασίας της επιστροφής των νέων στην ελληνική επαρχία και την παραμονή τους σε αυτή διεκδικώντας μιας καλύτερη ποιότητα ζωής και ένα καλύτερο μέλλον για τα ελληνικά χωριά.
Τιμητικές διακρίσεις και βραβεία:
2023: Διάκριση στο πρόγραμμα “Ερευνητικές Επισκέψεις στο Ναύπλιο” από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Harvard. Η πρόταση του ερευνητικού έργου αφορούσε τη μελέτη των ορεινών και νησιωτικών οικισμών της Ελλάδας σχετικά με την εξασφάλιση της προσβασιμότητας, τη διαχείριση το κτισμένου χώρου και τους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων.
2022: Υποτροφία βραχείας διάρκειας στο The Bartlett, University College London (UCL) από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Βρετανική Πρεσβεία για την εκπόνηση μεταπτυχιακής έρευνας σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο Λονδίνο, το νησί του Πάσχα και τη Σύμη.
2018: Υποτροφία Erasmus στο Politecnico di Milano, στο τμήμα του αστικού, πολεοδομικού και περιφερειακού σχεδιασμού (Urban and Regional Planning).
Ομιλίες σε συνέδρια:
2023: Επιδιώκοντας την αναβίωση των απομονωμένων και παραμεθόριων οικισμών της Ηπείρου: Η περίπτωση της δημοτικής ενότητας Πωγωνιανής. Παρουσίαση στο 35ο ετήσιο συνέδριο AESOP 2023 “Integrated Planning in the Context of Global Turbulence” στις 11-17 Ιουλίου 2023, Λότζ, Πολωνία.
2023: Διερευνώντας το νομοθετικό καθεστώς των Ελληνικών παραδοσιακών οικισμών σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ). Παρουσίαση στο 35ο ετήσιο συνέδριο AESOP 2023 “Integrated Planning in the Context of Global Turbulence” στις 11-17 Ιουλίου 2023, Λότζ, Πολωνία.
2022: Προς ένα δικαιωματικό μοντέλο αναπηρίας: Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία και της οικογένειάς του, Δήμος Ρόδου. Πρόσκληση για ομιλία από τον Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Παρουσίαση της προσωπικής έρευνας για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας.
2021: Εξασφαλίζοντας την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στους παραδοσιακούς οικισμούς: Η περίπτωση της Σύμης. Παρουσίαση στο συνέδριο S.ARCH 2021: The 8th International Conference on Architecture and Built Environment with Architecture AWARDs.
Συμμετοχή σε σεμινάρια/ θεματικά εργαστήρια:
2023: Διήμερο Σεμινάριο Επιμόρφωσης για Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου – Αώου. Υπεύθυνος φορέας διοργάνωσης Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηπείρου Α.Ε., Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου – Αώου και υπεύθυνος φορέας επιμόρφωσης Εργαστήριο Γεωγραφικής & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
2023: Ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο σχεδιασμός του Ναυπλίου: Παρελθόν, παρόν, μέλλον. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Κέντρο Ελληνικών Σπουδών CHS Ναύπλιο. Πρόσκληση παρακολούθησης του τριήμερου μεταπτυχιακού σεμιναρίου από την καθηγήτρια Αργυρώ Λουκάκη (Director of TEP, Hellenic Open University) στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος Τέχνη-Πολιτιστική Κληρονομιά-Αναπτυξιακές Πολιτικές (ΤΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
2020: ECOWEEK 2020 “the ECOWEEK meet-up: 48 HOUR ONLINE CHALLENGE on CIRCULAR ECONOMY in DESIGN
2018: “With local communities to better cities” – BEST Autumn Course, 10ήμερο εργαστήριο αστικού σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Βρότσλαβ, Πολωνία.
2018: ECOCITY FORUM 2018 Circular Economy in Smart Cities, Θεσσαλονίκη.
2017: Citylab 2017 “TIME ARCHITECTURE ART: The permanent elements of Athens”, Αθήνα.
Εθελοντισμός:
2022: Epirus Youth Network
2018-2020: BEST Patras (Board of European Students of Technology) – PR and Design Coordinator. Εθελόντρια φοιτήτρια αρχιτεκτονικής. Θέση PR και Design Coordinator για το διάστημα 11/2019 – 11/2020. Διαχείριση εικόνας του οργανισμού, των social media και σχεδιασμού των απαραίτητων υλικών και μέσων επικοινωνίας. Διεξαγωγή σεμιναρίων hard skills (σχεδιαστικά προγράμματα) και οργάνωση στρατηγικής για την προώθηση των δράσεων του οργανισμού.
2017: Open House Athens (OHA) 2017, Ξεναγός – φοιτήτρια αρχιτεκτονικής.
2016: Open House Athens (OHA) 2016, Ξεναγός – φοιτήτρια αρχιτεκτονικής.
2011: 2011 Special Olympics World Summer Games Athens. Μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου – εθελόντρια με ρόλο να βοηθάει τους αθλητές, να συμμετέχει στις εκδηλώσεις και να φροντίζει τον εξοπλισμό των αθλητών.